Annons

Inlägg taggat med Form

Designers Publicerad 28 mars 2011

Tre frågor till…

Under Stockholm Furniture Fair fick vi möjlighet att prata med en hel del spännande formgivare. En av dem var Gunilla Allard, som dessutom är rekvisitör och scenograf och står bakom rekvisitan i filmen Fanny och Alexander. Hennes intresse för formgivning växte fram när hon letande rekvisita till de filmer hon jobbade med.

Vi ställde tre snabba frågor till Gunilla:

Vilken är din nästa stora utmaning?

– Jag ska delta i ett stort projekt där jag ska formge en stol för Lammhults. Utmaningen blir att hitta stolens essens, det vill säga vad som är viktigt med en stol. Min filosofi är att inte göra nytt bara för sakens skull. Jag struntar gärna i trender och satsar hellre på en produkt som håller i tiden och som kan utvecklas med åren.

Vilken designprodukt som du själv inte står bakom hade du velat sätta ditt namn på?

– Svårt att säga, men jag tycker om det mesta som Florence Knoll står bakom.

Vilket är ditt bästa tips för att skapa en trevlig hemmiljö?

– Satsa på en personlig blandning. Jag är allergisk emot hem som fyllts med enbart designikoner. Våga, blir min uppmaning.

Byrån Credenza signerad Florence Knoll bredvid Gunilla Allards Cargo bord från Svenssons i Lammhult.

Bilder:                                                                                                                                                                                                                     Övre, Sofia Berg, Tingelings                                                                                                                                                                           Nedre, Knoll Space och Svenssons i Lammhult

Annons
Designers Publicerad 22 februari 2011

Undangömd design

Nog är det så att de flesta namnkunniga formgivarna sysslar med föremål vi alla vill ha i våra hem. Stolar, skålar, skåp. Därför måste man beundra de som ger sig in i de mest undanskymda miljöerna, på obruten mark. Som Anna-Ella Ahnlund och Åsa-Karin Karlén, mest kända för mer humoristiska prylar, såsom tändsticksaskar med Ernst-citat o.dyl. De har gett sig på att formge döden, och ritar produkter för begravning och kyrkogård. Som kistan Stilla Regn med en helt ny och modern formgivning.

Ett annat exempel på mer undangömd design är norska Laid:s sexleksaker. Som den här dildon i svart norsk månsten. Om storleken inte spelar nån roll, så kanske formen kan göra det.

Bilder: Ahnlund-Karlén och Laid.

Annons