Gotlandstips – Bungenäs

Befinner du dig på Gotland nu, och/eller är sugen på att hänga här hela somrarna framöver? Då ska du kolla in Bungenäs strax öster om Fårösund. Skälsö Arkitekter har gjort ett spännande gestaltningsprogram över stället som tidigare varit ett kalkbrott och därefter ett övningsområde för militären. Den 165 ha stora halvön är nu öppen för allmänheten och här planeras över 150 tomter som i modern tappning ska smälta in i natur och miljö. Stället ska dock förbli bilfritt och man får därför bara färdas via cykel eller till fots.

Annons

Bungenäs Matsal, Gotlandstips

För tre veckor sedan öppnade några Åre-vänner och duktiga krögare upp portarna för Bungenäs Matsal. Och i delvis samma enkla interiör, som när försvarsmakten tidigare huserade här, bjuder man nu på otroligt goda luncher. Kvällstid är det bordsbokning som gäller och möjlighet att stanna över i något av deras hotellrum. Inte en enda slant på marknadsföring, men ändå fullsatt från första dag. Imponerande, med tanke på att man måste gå/cykla några kilometer för att ta sig dit också.

Bungenäs Matsal, Gotlandstips

Bord och barstolar har Skälsö Arkitekter tagit fram medan avlastningsbordet är militärens gamla skoförråd.

Precis intill ligger Nyströms lanthandel. En riktig nostalgitripp, då det även agerar museum för gamla förpackningar, skyltar och idolbilder.

Nyströms, Gotlandstips

Bungenäs Matsal, Gotlandstips

Nu är det bara att spara ihop pengar till en av tomterna, för här kan jag gärna bli gammal. //Sofia

Foto: Sofia Berg, Tingelings

 

 

 

 

Prenumerera på ELLE Interiör

Laddar